1.5.2013

Bysomanova

1.5.2013

Jak se jednomu hnedle lépe dýchá …

Po strááášně dlouhé zimě, kdy dokonce i mně docházel humor, je tady krásné, teplé, zelené, voňavé a barevně kvetoucí jaro. Nedovedete si ani představit tu úlevu, kdy vyženete koně na pastviny, ohřebíte maminy, nemusíte topit abyste neumrzli, v domečku není po kolena bahna, které někteří dobráci ochotně nosí na botech, neskutečné bordelářky se vystěhují i se svým bordýlkem do buňky a mě zůstane už jen jeden důležitý úkol, naučit všechny krasavice, které si s sebou nosí svačiny, pouklízet po sobě všechny zbytky a odpadky z jejich stolování! A to nemluvím, nedejbože, o umytí použitého nádobí, jeho utření? , a (a to už si nedovedu představit vůbec) dobrovolném (na příkaz to ještě jakž takž funguje) zametení v domečku. :o)

Ano, máme z velké většiny ohřebeno a máme tři koňské holky. Celkem bez problémů jsem vychytala naše dvě zkušené mámy – Adélu a Zaawist. Přesto, že obě 14 dní přenášely, bylo to stylem: Ustelu si ve stáji, ohřebím, naučím děcko základní dovednosti jako, postavit se, napít se, vytlačit bobek, vyčurat se. :o)) A jdu v klidu do své postele. :o)) První se narodila 7.4. malá Zaawist, která má díky svému dosavadnímu přístupu ke všem a ke všemu „pracovní“ jméno Strašpytlík. :o)) Druhá – pracovně Drzoška – se vyklubala hned noc po své kámošce a protože Adéla měla vždycky benevolentní výchovu, malá Drzoška je případ, který se naopak nebojí ani čerta a zajímá se a zkoumá svět naprosto s přehledem bez očekávání jakéhokoliv nebezpečí. Obě malé slečny jsou si dost podobné barvou (hnědky)i hvězdičkou na hlavě (tvar a velikost téměř totožné). Naštěstí estétka Adéla vybavila svou Drzošku úhlednými zadními ponožkami, takže k omylu dojít prostě nemůže. :o)

Zato třetí, NOVOPEČENÁ mamina Aircraft mi dala pěkně zabrat. Tak jak mi zkušené koňské mamky doslova řeknou, že se v noci ohřebí, nezkušená Aircraft (poprvé je poprvé) na mne hrála dost nehezké divadlo. :o) Tedy naštěstí nepříjemné to všechno bylo jen pro mě, protože Crofta (nejspíš po vzoru těch zkušených) taktéž 14 dní přenášela, ale holky jí nejspíš zapomněly povědět, že před tím, než pustí mléko, by se neměla zapomenout ohřebit. A nebo jí to (určitě) prozradily, ale ona nejspíš nebyla „plně soustředěná“ na výklad. :o) Psycho! Já pak musím spát skoro týden se stáji, jen kvůli tomu, že někdo nedává pozor, když mu druhý něco vysvětluje! :o) No prostě totálně znavená a polámaná jsem spolu s Františkem (ještě že ho mám) přemluvila Aircraft, že noc z pátku na sobotu je ten pravý termín pro vyloupnutí prvního mimina a tím pádem máme trojlístek koňských slečen. Pracovně „Ťuňtinka“ je naprosto jiná než její dvě kámošky. Je to kobylečka v barvě kaštánku s jednou zadní ponožkou, která velice brzy přišla na to, že lidi jsou ideální k mazlení, ňuhňání a především k masážím celého koňského tělíčka. A dělají to rádi!

Ostatní ořové se už spokojeně pasou a protože někteří pořád ještě nedolínali, vypadají při bližším zkoumání jako příšery z hororu, které mají tu krásnou hladkou srst, tu zbytek zimního huňáčku, ale nejpříšernější jsou vytrvalé (ty nevytrhneš ani nevypucuješ) 10 cm dlouhé chlupy, které jim na nejrůznějších častech těla ze záhadných příčin zůstaly a vlají ve větru a vlní se jako obilí v létě. Děsný pohled! :o)))

Něco málo k dostihování. Zatím jsme absolvovali dva výjezdy do zahraničí (Bratislavy) :o)) Nejdříve Lukytta (o krátkou hlavu 6.) a minulou neděli Zachary – 5. oba dva s D. Andrésem na palubě. A bude líp! Vím to, protože Zachary měl KONEČNĚ DOSTIHOVÝ projev a Lukytta se vždycky po prvním běhání zlepšuje a Adebretti už je celý natěšený a o „slůňátku“ Nerovi už ani nemluvě. Těším se na ně! :o)

Komentáře

Komentáře

About the Author

somanova administrator