14.1.2009

Bysomanova

14.1.2009

Byla to jedinečná akce! :o) Tím myslím nedělní skijöringové dovádění. Sešel se nás plný počet 17-ti kusů(všichni, kdo byli daný den v dosahu). A strašně jsme si užívali. Vypravovali jsme do terénu vždy tři „soupravy“ – kůň, jezdec a lyžař. Tedy o koních nebylo žádných pochyb, ty naše nová aktivita moc bavila, ale jeden nenapravitelný „jezdec“ nám málem přivodil hromadný infarkt, když se s rozparáděnou Myškou (vážící v pravdě asi sedm metráků) nekontrolovaně řítil na plný plyn dolů z pastviny přímo do davu přihlížejících diváků. Naštěstí měli ve vleku nejzdatnějšího lyžaře, který v pohodě ustál i Myščinu konečnou myšku, kterou v rámci zachování zdraví celého osazenstva stáje sama vymyslela a i vykonala. :o) Prostě je to inteligentní kůň a spočítala si, že její kinetická síla by ubohé lidičky rozprášila po dvaceti hektarech pastviny jako smetí, kterému by dlouho trvalo se sesbírat, a ona sama by následkem toho zaručeně přišla o večeři, a možná i o snídani. :o)

A teď trocha romantiky. Zasněžená lesknoucí se pláň, koníček pohodář, na něm spolehlivý pilot, na nohách lyžáky, které vám jakž takž sedí, lyže, které nedrhnou, sluníčko nad hlavou skoro pálí … Paráda! Dočkala jsem se!!! V kroku se zvládne držet za lonž i malé dítě a já po dvaceti letech nelyžování! :o) V klusu si to začnete užívat a ve cvalu už je to fakt paráda! Má to sice lehké nedostatky v tom, že bez brýlí máte odletujícím sněhem zalepené oči, bez šátku máte sněhem zalepený nos i pusu a na moje vřelé doporučení si jízdu nesmíte užívat vesele se zubíc na kolegy, jelikož případný nášlapek z kopyta by vás mohl připravit o váš dozajista dokonalý chrup! :o)

Jisté nedostatky jsem shledala i v množství sněhu. Pro koně tak akorát, pro lyžaře by to ještě trošku chtělo (a dnes celý den jako na přání sněží a sněží). Hlavní důvod tkví v tom, že pokud si tak šupajdíte za koníkem po pastvině hezky ve cvalu, a milému oři se podaří prošlápnout sněhovou vrstvu až na případný kobylák či kravinec a zároveň se mu poštěstí nějakým záhadným, nebo snad zákeřným způsobem dopravit tento na kost zmrzlý předmět přímo pod vaši (levou) lyži, je možné, že se budete kousek pokoušet o akrobatické lyžování … :o) Ale opravdu jenom kousek.

No a protože máme mezi námi jedince, který si nějak netroufal na lyže, byl zlatým hřebem odpoledne sáňkojöring :o) Tedy podle mého lyže jsou lyže, ale proti gustu … Výzkumem jsme zjistili, že sáňky jsou velice pohodlný dopravní prostředek, ale pouze na rovných liniích. Pokud chcete zatočit saně a vykroužit třeba i neúhledný oblouk, bez toho, že byste ztratili kontakt s koněm a lonží ZARUČENĚ se vyklopíte! :o) Ale na přímé dálkové trasy (po pastvině tam a zpátky) jsou sáňky zcela bezpečné. I když. Nesmíte mít zapřaženou vzteklou Pindruši, která se dokázala zamotat do lonže tak, že to hrozilo dokonce tím, že kolem sebe namotá i ty saně! :o) Úžasné odpoledne!

Mám v poslední době pocit, že už jsem docela unavená (ono den co den 27 koní…) a vymyslím si skijöring, příště by se hodil třeba nějaký ten gaučing … Nelze! V neděli jdeme sáňkovat na sjezdovku (jestli vyměknu, tak JEN ze Strání) a v pátek pak na kuželky a jestli nám sníh neroztaje, tak hned po kuželkách další kolo skijöringu.

Komentáře

Komentáře

About the Author

somanova administrator